Badania zlecone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryły obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj sprzedawanych w Biedronce. Masz je w swojej lodówce?
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - ostrzega GIS.
Chodzi o jajka marki własnej Biedronki.
To jaja świeże L Moja Kurka z terminem przydatności do spożycia przed 17 września o numerze partii: 17/09/2021 PSK 98. Na skorupkach tych jaj znajduje się kod: 3PL30211306.
Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Dariusz Augustyniak.
Po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęto wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowano odbiorców o zagrożeniu.
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz