Zamknij

Salmonella w jajkach z Biedronki! Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce?

11:25, 10.09.2021 M.O. Aktualizacja: 11:32, 10.09.2021
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixaby.com/pl Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixaby.com/pl

Badania zlecone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryły obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj sprzedawanych w Biedronce. Masz je w swojej lodówce?

- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - ostrzega GIS.

Chodzi o jajka marki własnej Biedronki.

To jaja świeże L Moja Kurka z terminem przydatności do spożycia przed 17 września o numerze partii: 17/09/2021 PSK 98. Na skorupkach tych jaj znajduje się kod: 3PL30211306.

Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Dariusz Augustyniak. 

Po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęto wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowano odbiorców o zagrożeniu.

Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

- Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

(M.O.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%