Zamknij

Najbardziej niewdzięczna robota w gastronomii? Zmywanie naczyń! A przecież to może być takie proste

14:31, 28.03.2019 Materiały partnera Aktualizacja: 14:31, 28.03.2019
Skomentuj

Z myciem talerzy i garnków w kuchni (również domowej) jest jeden podstawowy problem: chętnych do wykonania brudnej roboty permanentnie brakuje, ale ktoś to musi zrobić. Inaczej dojdzie do poważniejszej katastrofy.

Na przykład utraty renomy i klientów przez lokal, który swoje wykwintne dania nieopatrznie poda na niedoczyszczonej zastawie. A przecież niektóre restauracje muszą jeszcze szczególnie dbać o tacki, blachy czy kosze piekarnicze. Wątpliwości sanepidu i podobnych instytucji co do higieny w kuchni, miałyby fatalne konsekwencje. Dlatego też inwestycja w profesjonalną zmywarkę gastronomiczną wydaje się we współczesnych realiach nieodzowna.

Wydajność wyspecjalizowanych maszyn zostawia ręczne szorowanie daleko w tyle

O ile na zmywanie naczyń w domu można zwykle przeznaczyć dokładnie tyle czasu, ile będzie potrzeba, tak w branży gastronomicznej nie ma miejsca na chwilę zwłoki. Duży ruch w restauracji, spływają kolejne zamówienia, drzwi praktycznie się nie zamykają – koniecznie trzeba nadążyć z czyszczeniem, aby kucharze i kelnerzy mieli na co nakładać kolejne dania. A nawet najszybszy pomocnik kuchenny nie przerobi tyle, ile specjalnie zaprojektowana maszyna. Już najtańsza zmywarka gastronomiczna ma pojemność na kilkadziesiąt talerzy, sztućców, misek, szklanek itd. Z kolei jeden cykl mycia trwa zwykle od 90 sekund do 5 minut. Urządzenia o wydajności 30-40 koszy naczyń na godzinę wykonują pracę kilku osób. Ponadto wiele automatycznych zmywarek posiada dodatkowe, niezwykle praktyczne funkcje. Szczególnie przydatne jest wyparzanie, które zapewnia restauracyjnej zastawie perfekcyjną, sterylną wręcz czystość.

Maszyny zużywają nieporównywalnie mniej wody i środków chemicznych

Uwijanie się przy zlewozmywaku najczęściej wiąże się z niekontrolowanym zużyciem bieżącej, ciepłej wody oraz dozowaniem płynu do mycia kompletnie na chybił trafił. Tymczasem zmywarki gastronomiczne za każdym razem pobierają ściśle określoną ilość H?O, detergentów, nabłyszczaczy i innych środków chemicznych. Nigdy więcej, nigdy mniej niż optimum dla danego modelu czy programu. Poczynione w ten sposób oszczędności na zasobach i materiałach eksploatacyjnych z pewnością znajdą w lokalu inne, użyteczne zastosowanie. Przed zakupem urządzenia zawsze warto skonsultować się ze specjalistą, który rozpozna potrzeby restauracji i podpowie, na co zwrócić szczególną uwagę. Firma Resto Quality posiada szeroki asortyment profesjonalnych zmywarek dla gastronomii – uniwersalnych, do szkła, dedykowanych konkretnym akcesoriom restauracyjnym i innych – więc nie zaszkodzi się z nią bliżej zapoznać.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%