Zamknij

Nietolerancja glutenu – żywność bezglutenowa

00:00, 18.11.2022 artykuł sponsorowany
pixabay pixabay

Nietolerancja glutenu to choroba, która polega na tym, że organizm nie toleruje glutenu, białka obecnego w pszenicy, życie i jęczmieniu. Może ona prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak celiakia.

Celiakia

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje, że organizm atakuje własne komórki jelitowe w momencie ich kontaktu z glutenem. Choroba ta może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia, problemy z wchłanianiem składników odżywczych, a także do nowotworów jelita grubego. Osoby cierpiące na celiakię muszą przestrzegać diety bezglutenowej, która oznacza całkowity zakaz spożywania pszenicy, żyta i jęczmienia. Głównym wrogiem bezglutenowej żywności jest gluten. Jest to drobna ilość substancji, która znajduje się w niektórych produktach, takich jak chleb i pieczywo. W zdrowym organizmie gluten jest całkowicie trawiony, ale w przypadku osób wrażliwych na gluten może on powodować różne dolegliwości. Ważne informacje znajdują się na https://firmy-z-tradycja.pl/category/restauracje-i-zywnosc/.

Bezglutenowa żywność

Bezglutenowa żywność jest wytwarzana w taki sposób, aby jej produkcja i przechowywanie były w 100% bezpieczne. Żywność bezglutenowa jest dostępna w sklepach dla diabetyków i sklepach ze specjalnymi dla nich. Żywność bezglutenowa jest bezpieczna dla osób wrażliwych i uczulonych na gluten. Jest to żywność, która nie zawiera glutenu, a więc jest bezpieczna dla tej grupy osób. Nie ma glutenu w żadnej części produktu. Żywność bezglutenowa jest bezpieczna dla tych, którzy cierpią na celiakię, jak również dla tych, którzy mają problemy ze wzrokiem. Żywność bezglutenowa jest bezpieczna dla wszystkich. W Polsce oficjalnie jest ok. 200 tysięcy osób, które cierpią z powodu celiakii. Liczba osób, które, mimo braku celiakii, odczuwają niekorzystne dla zdrowia objawy po spożyciu glutenu, jest dużo większa.

Odżywianie się bez glutenu

Niekiedy problemy żołądkowe i jelitowe powodowane przez gluten mogą być także przyczyną trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Odżywianie się bez glutenu to odżywianie się w sposób właściwy dla zdrowia. Dieta bezglutenowa wyklucza przede wszystkim produkty zawierające mąkę pszenną i żytnią (pieczywo, kremy śmietanowe, kluski śląskie, kaszankę) oraz płatki kukurydziane, kasze manny i jaglane. Warto jednak pamiętać, że gluten może być także dodawany do wielu produktów spożywczych, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z produktami żywnościowymi. Należą do nich m.in. mięso w sosie, majonez, sosy, ketchup, kawałki mięsa w galaretce, kawałki mięsa w konserwie, ciasta drożdżowe, koncentraty mięsne, kiełbasy.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%