Zamknij

Najlepsze szparagi mają kolor fioletowy

13:00, 05.05.2020 #ZawszeNaCzasie/Materiały prasowe
Skomentuj PAP PAP

To naprawdę wyjątkowy rodzaj szparagów. Ma grubą łodygę o fioletowej barwie. Ten kolor bierze się z wysokiego stężenia antocyjanów. Bardzo pozytywnie działających na związki substancji, które są też przeciwutleniaczami - znajdziemy je również w jagodach czy bakłażanach.

Szparagi o fioletowej barwie spotykane są w sprzedaży najrzadziej. Tymczasem warto się za nimi rozglądać, bo są znacznie słodsze od tych białych i zielonych.

Zaletą tych szparagów jest delikatna skóra, więc nie trzeba ich obierać. Jedyne czego wymagają, to odcięcia zdrewniałych końcówek. Przy kontakcie z wrzątkiem ich kolor ewoluuje w stronę zielonego. Z tego też powodu część smakoszy woli je konsumować na surowo, a nie ugotowane w wodzie.

Są trudne w uprawie. Rosną jedynie przez krótką chwilę, osiągają wysokość kilku centymetrów nad ziemią. Jeśli nie zostaną zebrane odpowiednio wcześnie, to pod wpływem słońca zabarwią się na zielono.

Mają delikatny, lekko orzechowy smak. W porównaniu do innych szparagów zawierają więcej cukru i mniej błonnika. Najłatwiej dostać je we Włoszech. (PAP Life)

ag/ moc/

[ZT]1302[/ZT]

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%