Zamknij

Sushi na wynos? Nowoczesna odsłona japońskiego przysmaku

11:36, 04.02.2019 Materiały partnera Aktualizacja: 11:37, 04.02.2019
Skomentuj

Każdy z nas kojarzy, czym jest sushi. Ryż, ryba i warzywa zawinięte w wodorosty z warzywami, rozpieszczają podniebienia ludzi na całym świecie. Mało kto jednak wie, że nawet z tak klasycznego dania jak sushi, można wyczarować coś nowego. Rekonstrukcją tradycyjnej potrawy japońskiej są handrolle. Co to takiego? Przekonaj się!

Sposób przygotowania sekretem niepowtarzalnego smaku

Tajemnica wyjątkowego smaku sushi tkwi w metodzie jego przygotowania. Odpowiednie ugotowanie ryżu i jego uformowanie bez ugniatania to tylko początek. Równie ważne jest krojenie dodatków oraz zawinięcie całości w zbity, lecz nie za ciasny rulon. Trzeba to zrobić tak, aby sprasowany wodorost nie znalazł się wewnątrz rolki. Japończycy kładą duży nacisk na czynność krojenia – powinno być ono wykonywane ostrym, zwilżonym nożem. Ruch Sushi Mastera ma być pewny, aby zapobiec postrzępieniu się nori. Co ważne, do sushi należy używać wyłącznie produktów najwyższej jakości. Tylko takie składniki zagwarantują najlepszy smak, godny wykwintnego dania, jakim jest sushi.

Zaskakująca forma podania – coś innego, niż kęs 'na raz'

Tradycyjny proces robienia sushi można porównać do przyrządzania polskich potraw wigilijnych – są pieczołowicie przygotowywane, często przez kilka dni. Dzięki temu każdy kęs jest niepowtarzalny: bogaty w głęboki smak, podkreślony aromatem starannie wyselekcjonowanych składników. Co ciekawe, nowoczesne lokale oferują sushi w nieco innej formie, niż tej dotychczas znanej. Zamiast pojedynczych, krojonych rolek, które idealnie nadają się na jeden kęs, wybrane restauracje i street foody proponują handrolle. Są to tortille z nori, wypełnione dokładnie tymi składnikami, jakie znajdziemy w klasycznym sushi. W rolce znajdują się m. in. ryż, ryba lub inny owoc morza oraz wybrane warzywa: sałata, ogórek, rzodkiew, papryka. Całość podkreśla sos sojowy, majonezowy albo ostry wasabi, choć wszystko zależy od inwencji kucharza. Tego typu nowoczesne japońskie przysmaki można znaleźć choćby w Trójmieście. Sushi w Gdyni, Gdańsku czy Sopocie od Bunny Handroll to zaskakująca koncepcja, pozwalająca cieszyć się nietuzinkowym smakiem na wynos.

Sushi serwowane w formie poręcznej tortilli smakuje zupełnie inaczej, niż zajadane pałeczkami. W tym miejscu trzeba podkreślić, że sushi w alternatywnej postaci to ciekawostka, której warto spróbować. Nie można jednak zapomnieć o klasycznej odsłonie japońskiego dania, które było inspiracją do wymyślenia handrollsów. Jedząc nowoczesne sushi w drodze na kolejne spotkanie można szybko uzupełnić brakującą energię, a przy okazji poznać nowe smaki. Gdy chcemy delektować się japońskim specjałem w tradycyjnej formie, warto udać się do lokalu, w którym na naszych oczach Sushi Master przygotuje wyborną rolkę lub nigiri zawierające składniki, które sami wybierzemy.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%