Zamknij

Jak rozrabiać odżywki białkowe? Jak poprawić ich smak?

17:44, 30.03.2022 Materiały partnera Aktualizacja: 17:46, 30.03.2022
Skomentuj

Odżywka białkowa to produkt, który ma za zadanie stać się uzupełnieniem codziennej diety, czyli obranego sposobu żywienia. Kojarzy się ze specjalistycznymi produktami dla sportowców, ale nie tylko przez sportowców jest używana (choć przez nich najczęściej), gdyż można po nią sięgnąć także wtedy, gdy nie prowadzi się szczególnie aktywnego trybu życia, by np. by wspomóc odchudzanie bądź uzupełniać za jej pomocą różne posiłki lub zyskać dodatkowe źródło białka w diecie. Aby natomiast spożywać odżywkę z przyjemnością, warto zadbać o jej smak. Jak to można uczynić? Jak zapewnić lepszy smak odżywki białkowej i w jaki sposób ją przygotowywać, aby była ona dobrze trawiona i łatwo przyswajalna przez organizm?

Jakie są odmiany odżywek białkowych?

Istnieje kilka różnych odmian odżywek białkowych. Każda z nich może być używana w identycznym celu, albowiem ich działanie docelowo jest identyczne, tyle że różnią się one składem, ilością białka czy techniką produkcji. Ktoś, kto nie spożywa mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego na pewno zainteresuje się najbardziej odżywkami roślinnymi przygotowywanymi m.in. z nasion konopi, grochu albo zwykłej soi. Białko sojowe to najpopularniejszy wegański wariant odżywki. Większość firm tworzących suplementy diety wprowadziło je do swojej oferty. Niektórzy nie będą go jednak dobrze tolerować. W takim wypadku warto wypróbować inne odmiany białek wegańskich, czyli np. białko z grochu lub białko z nasion konopi. To drugie ma naprawdę ciekawy, lekko orzechowy smak, dzięki czemu sprawdza się tak samo dobrze w daniach słodkich, jak i tych słonych, a może być również spożywane bezpośrednio z wodą, mlekiem lub dowolnym napojem.

Standardowy sportowiec raczej nie unika mięsa, więc nie będzie też unikać klasycznego białka serwatkowego, tworzonego z serwatki, czyli podstawowego składnika mleka, który powstaje podczas ścinania się laktozowego płynu. Białko serwatkowe jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Charakteryzuje się świetną zawartością białka i niską zawartością węglowodanów oraz tłuszczu. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, co jest ważną informacją, ponieważ to właśnie aminokwasów egzogennych ludzki organizm nie produkuje samodzielnie. Trzeba ich dostarczać z pożywieniem, by odżywiać odpowiednio nasze mięśnie.

Jak rozrabiać odżywki białkowe?

Po zakupie wybranej odżywki warto by było od razu zacząć ją przyjmować. Tylko jak to zrobić, by odpowiednio rozpuścić proteinowy proszek i pozwolić organizmowi na pełne przyswojenie wszystkich występujących w nim składników? Wbrew pozorom sposób rozrabiania białka nie ma aż tak dużego znaczenia. Odżywkę możemy rozpuścić zarówno w mleku jak i w wodzie. Warto jednak zaznaczyć, że o ile z mlekiem można połączyć niemalże każdą odżywkę, tak w wodzie dobrze rozpuszczają się tylko produkty najwyższej jakości. Nie ma więc sensu oszczędzać na odżywce białkowej, jeżeli zamierza się pić ją z wodą. Nie do końca rozpuszczona odżywka pozostawi po sobie wyraźne grudki, które ciężko będzie przełknąć i które mogą osadzać się na dnie naczynia, przez co nieraz w ogóle nie zostaną spożyte.

Dieta wymaga niestety pewnych wyrzeczeń. Wymaga ciągłego utrzymywania deficytu kalorycznego, który jest tworzony przez odpowiednio zbilansowaną i właściwie ułożoną dietę. Mając określony jadłospis nie wolno dopuścić do tego, by nagle pojawiły się w nim jakieś przypadkowe, bardziej kaloryczne produkty. Lepiej więc odpuścić sobie przyjmowanie dodatkowych kalorii z mleka, które i tak nie jest w stanie nikogo nasycić, a zamiast tego starać się rozpuszczać odżywkę białkową w najzwyklejszej wodzie, która tych kalorii w ogóle nie ma i którą można pić w dowolnych ilościach bez żadnych ograniczeń.

Jak poprawić smak odżywki białkowej?

Może jednak zdarzyć się też tak, że komuś tak przygotowane napoje na bazie odżywki białkowej kompletnie nie będą smakować. Co wtedy? Czy da się przyjąć odżywkę białkową w jakiejś innej formie, jeżeli nie jest się w stanie wypić jej, gdy jest rozpuszczona tak po prostu w wodzie bądź mleku? Oczywiście, że tak! Z odżywki można przygotować chociażby przepyszny słodki koktajl białkowy, łącząc ją najpierw z mlekiem lub napojem roślinnym, a potem dodając do tego łyżeczkę masła orzechowego oraz dużego banana. Wiele osób uzupełnia też odzywką różne dania. Świetnie komponuje się ona m.in. z ciastem na naleśniki lub masą na omlety. W zasadzie wszędzie można spróbować ją dodać, jeżeli tylko jej smak odpowiada konkretnej potrawie - może zdarzyć się tak, że odżywka wzbogaci różnego rodzaju potrawy i taką potrawę odkryjesz na nowo.

Odżywki białkowe oraz innego rodzaju suplementy w dobrych cenach znajdziesz na www.swiatsupli.pl

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%